SM-guld, SM-silver, SM-fyra, SM-femma!

Årets ungdoms-SM går till historien som Umeå Brottnings mest framgångsrika någonsin. Facit? Ett guld, ett silver, en fjärdeplats och en femteplats! Av 61 deltagande klubbar blev Umeå Brottning fjärde bästa klubb på herrsidan och sjätte bästa klubb totalt. En fantastisk insats av föreningens brottare, helt enkelt! 

Viktor var först ut i U 76 kg. Han mötte hårt motstånd direkt och hamnade i tidigt underläge. Viktor krigade sig dock tillbaka in i matchen som han vände och vann på fall! I sin andra match ställdes Viktor mot en av de blivande finalisterna. I inledningen av matchen hade Viktor svårt att få något grepp om sin motståndare och trots flera fina försök på mara kunde motståndaren stå emot och istället ta ledningen via ett armdrag. I andra perioden styrde Viktor matchen och var verkligen värd poäng efter flera bra attacker. Viktor var den som hade mest krafter kvar vid full tid, men tyvärr fick han ändå se sig snöpligt besegrad, 2-0. Viktors sista match var också en jämn historia. Han kämpade och slet men fick ingen utdelning och förlorade återigen på poäng efter full tid. Viktor gör en mycket bra tävling men får inte full utdelning för sina kastförsök och slutar på en fin femteplats i en av tävlingens tuffaste viktklasser. Bra jobbat Viktor!  

Amanda tävlade i KvU 65 kg och gjorde sin SM-debut i Göteborg. Otur med lottningen är bara förnamnet när hon i första matchen ställdes mot blivande klassegraren Tindra från Sundsvall. Åt Tindra fanns det inte mycket att göra men Amanda gick in hårt och gjorde vad hon kunde. I andra matchen mötte Amanda en tjej från Luleå. Amanda visade var skåpet ska stå och kunde gång på gång plocka till synes enkla poäng. I matchens slutsekunder bjöd Amanda efter lite slarv på onödigt mycket dramatik, men matchen slutade ändå i en komfortabel poängseger, 9-2. Därmed var bronsmatchen säkrad! Amanda gjorde en tapper insats i bronsmatchen och stod emot riktigt bra. Amanda har haft en minst sagt usel uppladdning med skador, sjukdomar och elände. Det känns som en hygglig upprättelse att knipa fjärdeplatsen på första SM-starten. Grattis Amanda!

Oskar och Gustav, ja vad ska man säga? Klubbkompisar, träningskompisar, tvillingbröder, bästa vänner och antagonister. Bröderna Månsson var seedade etta och tvåa i U 85 kg i detta mästerskap och kunde därför inte mötas förrän i en eventuell final. Oskar var nära att sumpa alla chanser till avancemang redan i första matchen. Underläge 2-8 och bara två poäng från förlust på teknisk överlägsenhet. Att vända en sådan match är omöjligt för alla – nästan. Oskar bevisade att inget är omöjligt genom att flera gånger lyckas med konststycket att med halvusel nacksvingskoppling slå kryss ”åt fel håll” (uppenbarligen rätt håll eftersom det lyckades!) och få runt motståndaren! Förmodligen gick det inte att hitta ett krångligare sätt att vinna matchen på, men det fungerade ju! Otroligt roligt att se och ett väldigt ovanligt sätt att avgöra en match på. Seger i matchen med 10-8 efter full tid. En imponerande prestation! Oskars andra match var en ren transportsträcka till finalen.

För skadeförföljde Gustav var årets SM första tävlingen sedan Soft Touch i samma stad för nästan ett år sedan. Om Gustav var taggad? Har påven en rolig mössa! Hans beslutsamma blick fick motståndarna att darra redan innan matchstart och motståndare efter motståndare maldes ned utan större svårigheter. I sin sista match före finalen blev det något tuffare och Gustav fick ta emot en del stryk och såg märkbart irriterad ut. Han lyckades dock behålla lugnet, fortsätta brottas smart och kunde ändå ta hem segern ganska ohotad. Gustav släppte inte en enda poäng på sin väg till finalen där ni vet vem som väntade.

Att möta sin egen tvillingbror i en SM-final är förstås väldigt ovanligt och knappast roligt. Killarna känner varandra utan och innan och i en så fysisk idrott som brottning är det ibland svårt att hålla känslorna i styr. Det var två nervösa killar som gick upp på mattan och det såg stundtals lite krampaktig ut. Matchen var stenhård och böljade fram och tillbaka. Gustav var den som till slut drog det längsta strået, men det tvåpoängsövertag poängtavlan visade vid full tid hade lika gärna kunnat vara Oskars – så jämn var matchen. Guld till Gustav efter nära ett års skadefrånvaro och silver till Oskar – sanslöst är vad det är! Stort grattis till era SM-medaljer killar, ni är fantastiska!

Tack alla brottare för en oförglömlig helg i Göteborg! Ni har verkligen bidragit till att sätta Umeå Brottning på kartan!

Samuel Eriksson

Artikel i VK

Länk till resultat

-